Panduan Ibu Mengandung

Panduan Ibu Mengandung

Kolostrum dan 10 Khasiat Buat Bayi Jaundis

Category: Panduan Ibu Mengandung Written by Kak Kenari / April 13, 2014
kolostrum

Zaman sekarang, kebanyakan bayi yang baru sahaja dilahirkan tidak terkecuali daripada dijangkiti jaundis. Usaha ibu menyusukan bayi apabila sahaja si comel kelaparan setelah dilahirkan serta merta juga dapat membekalkan bayi dengan khasiat kolostrum.

Payudara kita mula menghasilkan kolostrum sejak kita sedang mengandung lagi dan penghasilannya berterusan melalui hari-hari awal penyusuan. Buat si comel, kolostrum yang bewarna kuning keemasan ini walaupun bersifat tebal dan melekit, ia sangat penting sebagai makanan awal bayi kerana kolostrum mengandungi banyak khasiat termasuklah merawat dan menyembuhkan jaundis bayi. Jadi untuk lebih menggalakkan susu kolostrum ini terhasil, sejak hari pertama bersalin, kita perlu terus menyusukan bayi kita secara kerap dan lebih kerap lagi jika bayi menunjukkan reaksi lapar.

Jom kita tengok 10 khasiat kolostrum ini yang mana sangat-sangat diperlukan oleh semua bayi yang baru lahir sama ada bayi yang ada jaundis ataupun baby yang bebas daripada jaundis.

  1. Kolostrum mengandungi tinggi protein, karbohidrat, antibodi, dan juga rendah lemak.
  2. Kolostrum memindahkan nutrien dalam bentuk yang sangat kecil dan pekat dimana sangat sesuai untuk bayi yang baru lahir kerana mereka (bayi) mempunyai sistem pencernaan yang sangat kecil.
  3. Kolostrum juga mempunyai kesan laksatif ringan dimana ia berfungsi untuk melembutkan najis pertama bayi yang dipanggil meconium supaya senang dikeluarkan. Menurut orang tua-tua kita, bayi yang ada jaundis, apabila bayi mula buang air besar, menunjukkan jaundis baby mula turun. Semakin bayi kerap buang air besar menunjukkan jaundis bayi beransur dipulihkan.
  4. Kolostrum juga membantu merendahkan jumlah bilirubin dalam tubuh bayi. Jumlah bilirubin yang tinggi dalam tubuh bayi menyebabkan bayi sukar pulih daripada jaundis.
  5. Kolostrum juga mengandungi leukosit yang membantu merangsang penghasilan interferon dan melindungi bayi daripada serangan bakteria atau virus yang merbahaya.
  6. Kolostrum mengandungi sejumlah besar antibodi yang dipanggil imunoglobulin yang membantu melindungi membram mukus di tekak, paru-paru dan usus bayi.
  7. Kolostrum juga mengandungi bakteria-bakteria baik yang bagus dan manfaat untuk saluran penghadaman bagi bayi.
  8. Bagi bayi yang dilahirkan pra matang, kolostrum lebih penting buat mereka daripada susu formula yang berada di pasaran. Ini kerana kolostrum mengandungi komponen khas yang dipanggil modular pertumbuhan dimana fungsinya membantu sistem pencernaan bayi pra matang untuk menyesuaikan diri dengan penyusuan sebenar. Kajian juga menunjukkan bayi pra matang yang dibekalkan kolostrum lebih cepat sihat dan pulih daripada bayi pra matang yang diberikan susu formula sahaja.
  9. Kolostrum juga mengandungi laktoferin yang memberi perlindungan daripada jangkitan dan tumor kanser.
  10. Kolostrum mengandungi lysozyme yang boleh memusnahkan bakteria dan virus.

Haa, itulah tadi 10 khasiat kolostrum yang sangat bagus untuk bayi jaundis. Untuk ibu-ibu yang akan bersalin tak lama lagi, kuatkan ketabahan dan usaha anda ya untuk memberikan bayi anda penyusuan secara eksklusif. Jangan lupa konsep supply dan demand ya untuk banyakkan lagi air susu ibu tu :) dan lagi satu jangan lupa amalkan pemakanan yang seimbang. Amalkan makanan yang tinggi dengan protein dan karbohidrat ya untuk air susu yang lebih pekat. Susu pekat bayi pon cepat kenyang dan tidak meragam. :)

Sekiranya anda ingin mendapat Set Menyusu atau Set Bersalin, boleh hubungi Kak Kenari ya. Dan konsultasi percuma sekali dalam pakej ya,

Tel:

0174556648 (Kenari Putih)

Emel:

kenariputih9727@gmail.com

Thank for sharing!

About The Author


Kak Kenari

♥ Jannah | Gelugor, Balik Pulau ♥ Working Mother & Wifey ♥ Love Breastfeeding & Healthy-Beauty Life ♥ Your Shaklee Independent Distributor (ID 910562) ♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 017-4556648 ♥ Email: kenariputih9727@gmail.com