Panduan Ibu Mengandung

Panduan Ibu Mengandung

Morning Sickness Merimaskan Saya Oh Please Go Away

Category: Panduan Ibu Mengandung Written by Kak Kenari / April 18, 2014
morning sickness

Morning sickness atau alahan sering kali buatkan saya rasa tak selesa dan ingin segera saya tamatkan situasi saya ini. Oh please go away from me. Ya, itu mungkin keluh kesah yang dialami oleh seorang ibu mengandung pada trisemester pertama kehamilan. Bukan mudah ya melalui masa-masa yang sukar ini. Morning sickness ini adakalanya merimaskan seorang ibu yang mengandung. Namun, situasi ini perlu dilalui oleh semua ibu-ibu yang inginkan zuriat daripada hasil perkahwinan mereka. Biarpon merimaskan dan meletihkan namun ramai ibu-ibu yang berjaya dan bertahan dalam menempuhi situasi morning sickness ini. Jika ada kelebihan kuasa sakti ingin sahaja semua ibu mahu katakan pada morning sickness ini please go away from me bukan :) atau sekurang-kurangnya ingin dikatakan pergilah kau morning sickness jauh-jauh dari diri aku.. >_<

Morning sickness sebenarnya merupakan satu petanda baik bagi ibu yang mengandung kerana tahap hormon kehamilan ibu adalah cukup tinggi untuk membolehkan bayi membesar dengan baik. Semasa fasa ini, sebenarnya memang ramai ibu ingin segera tamatkan situasi morning sickness ini disebabkan rasa rimas dan tidak selesa yang dialami oleh ibu. Namun, apakan daya dugaan dan cabaran ini harus ibu lalui dengan tabah. Ramai ibu yang survival dan struggle melalui situasi ini.

Baiklah mari kita tengok, 5 cara untuk atasi morning sickness ni:

  1. Makan sikit tetapi kerap. Ibu tak perlu makan banyak-banyak setiap kali makan. Jika makan banyak berkemungkinan makan yang dimakan tadi akan dimuntahkan kembali. Jadi setiap kali makan, cuma makan dalam portion yang sedikit. Cara ini lebih berkesan. Ibu boleh makan dengan kerap tetapi dalam jumlah atau portion yang sedikit.
  2. Banyakkan berehat dan elakkan stress. Ibu tak perlu terlalu aktif pada trisemester pertama ini. Terutamanya pada minggu ketiga hingga minggu keempat belas sepatutnya ibu banyakkan bertenang, elakkan stress dan banyakkan berehat daripada membuat kerja-kerja yang berat di rumah. Contohnya seperti mengemop lantai sangat tidak perlu. Aktiviti berat atau sangat aktif yang dilakukan oleh ibu boleh menyebabkan pendarahan.
  3. Kurangkan aktiviti melihat gadjet seperti komputer peribadi, handset dan laptop. Aktiviti seperti ini jika dilakukan dalam masa yang berjam-jam boleh mendatangkan rasa mual dan rasa seperti mahu muntah. Jadi sila kurangkan jumlah jam bagi aktiviti seperti ini.
  4. Pakai pakaian yang longgar dan jangan pakai pakaian yang terlalu ketat. Pakaian yang longgar membantu otot-otot kita bernafas dengan selesa berbanding pakaian yang terlalu ketat. Apabila otot-otot kita berasa selesa, rasa mual dan morning sickness dapat dikurangkan.
  5. Minum air putih sedikit-sedikit tapi secara kerap. Aktiviti ini untuk elakkan badan kita mengalami hidrasi.

Itulah dia 5 tip untuk atasi morning sickness bagi ibu-ibu yang sedang mengandung terutamanya pada trisemester pertama ya. Dan jangan lupa ya sentiasa cakapkan ayat-ayat yang positif kepada diri sendiri setiap hari agar semua cas-cas positif sampai dan melekat dengan ibu-ibu ya.

Sekian dari saya, Kak Kenari. Jika anda ada sebarang pertanyaan, boleh emel pada saya ya di kenariputih9727@gmail.com

Thank for sharing!

About The Author


Kak Kenari

♥ Jannah | Gelugor, Balik Pulau ♥ Working Mother & Wifey ♥ Love Breastfeeding & Healthy-Beauty Life ♥ Your Shaklee Independent Distributor (ID 910562) ♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 017-4556648 ♥ Email: kenariputih9727@gmail.com