Panduan Ibu Mengandung

Panduan Ibu Mengandung

Set Mengandung Shaklee Nurse Tak Puas Hati

Category: Panduan Ibu Mengandung Written by Kak Kenari / September 6, 2014
set mengandung shaklee

Assalam semua. Harap semua sihat. Kali ni kak kenari nak cerita pasal nurse kat tempat kak kenari. Hihi.. Kak kenari memang perasan nurse ni memang macam tak puas hati dengan set mengandung shaklee. Kak kenari kadang-kadang terfikir jugak kenapa la dengan nurse ni? Rilek-rilek sudah la. Dah berlambak orang makan set mengandung Shaklee, memang Shaklee bagus pun untuk diri sendiri dan untuk baby dalam kandungan.

Alkisahnya hb kak kenari drop daripada 11 ke 9.9. nurse tu apalagi, terus kata shaklee vitalea yang kak kenari ambil tu tak bagus. Ferrous femourate klinik supply lagi bagus kata nurse tu. Kak kenari pon macam biasa tak ada nak bertekak dengan nurse tu. Kata dia iron dalam vitalea tu sikit just 9 mg saja banding dengan ferrous diorang bagi ada 105 mg. Ye, betul tu. Takpala, bagi kak kenari, kak kenari still stay dengan set mengandung shaklee sebab kak kenari suka vitamin semulajadi. Ferrous fumerate pon kak kenari makan jugak bermula minggu ke-26 bila hb drop 9.9 tu. Sebelum ni tak makan pon ferous fumerate tu. Hb kak kenari biasa2 saja dalam rate 11. Kak kenari mula check up kat klinik kerajaan masa kandungan kak kenari 3 bulan atau 13-14 minggu. Masa mula check-up tu kat klinik kerajaan biasala hb ok lagi rate 12. Bila kandungan membesar hb drop daripada 12 ke 11.3 next check-up tu. Hihi.. Kak kenari masa minggu ke 18 memang dah start ambil vitalea 2 tablet dah per intake, maklumla ada hari kak kenari lupa makan, hihi…

Okay, nurse walaupun tak puashati dengan shaklee, tak ada la suruh kak kenari berhenti makan shaklee, nurse bagi kat kak kenari ferous fumerate. Nurse pesan sebab dah late pregnancy masuk minggu ke-26 dah, hb kena maintain, jadi ambil ferous ni 2 kali sehari ye. Kak kenari ni tak ada la ingkar sangat apa nurse suruh. Lagipon 2 minggu lagi nurse suruh kak kenari datang klinik lagi untuk check-up macam biasa before kak kenari jumpa doktor sebab doktor nak booking appointment kat hospital bersalin penang untuk c-section kak kenari kali yang ketiga. Wow, seram dengar nak belah perut kali ketiga. Kak kenari walaupun dah 26 minggu masih belum buat keputusan nak bersalin kat mana sebab hajat hati memang nak bersalin kat private. Kak kenari tak boleh belah dengan student praktikal yang datang check pagi-pagi kat hospital kerajaan, ahaha.. kesian diorang kan.. apa-apa pun memang tengah2 kumpul duit ni nak bagi cukup supaya dapat bersalin kat private. InsyaAllah, semoga Allah permudahkan. Kak kenari dah bagitau doktor klinik kerajaan dan klinik swasta yang kak kenari selalu check-up tu, apa pon tengok keadaan duit, hihi..takpa doktor faham.

Kak kenari sebenarnya memang cuak bab menunggu kat hospital kerajaan. Ada kak kenari bagitau husband, dah malas nak check-up klinik kerajaan ni, tapi sebab free kan hahaha.. lagi 2 minggu tu nurse bagitau dia akan bagi kak kenari suntikan ATT atau kancing gigi tu sekali. Jadi kak kenari memang kena pergi la kan, suntikan ATT ni kat klinik kerajaan free tau. Hihihi, macam duit BRIM kan.. hihi, kak kenari suami isteri belum  pernah apply pon duit BRIM tu. Sebab utamanya kami malas nak isi borang. Tapi kalau duit BRIM tu RM1000, rugi la kan kak kenari tak isi borang apply, hahaha..

Okla, jom kak kenari nak briefing lagi pasal set mengandung Shaklee ni, walaupun hb kak kenari drop masa minggu ke-26 ni, kak kenari tetap stay dan amalkan Shaklee untuk mengandung ni tau. Apa risau sangat hb rendah, jangan risau, insyaAllah makan set mengandung Shaklee betul-betul masa, naik le semula hb kak kenari tu. 

Set Mengandung Shaklee ni mengandungi produk-produk seperti di bawah. Kak kenari ni sudah memang jual shaklee, jadi semua produk-produk dalam set mengandung ni memang ada pon dengan kak kenari. Cuma kak kenari tak ada la telan tiap-tiap hari pon. Ada masa memang terlupa nak makan vitamin dan suplemen ni. Okay, biasa yang ibu mengandung kena titik beratkan produk-produk berikut

1. B complex with folic acid.

Dalam B-complex ni ada 8 jenis vitamin tau termasukla vitamin B12 dan folic acid, Dalam b-complex shaklee ni ada 40.5 mcg B12 dan 200 mcg acid folic . Lengkapnya, yang ada dalam b-complex shaklee ni ialah B1 (thiamin), B2(riboflavin), B3(Niacin), B6(pyridoxine hydrochloride), B9(folic acid), B12, biotin, dan pantothenic acid.  Kalau b-complex klinik kerajaan bagi punya biasa tak ada B12 ni. B-complex klinik kerajaan bagi tu just ada B1, B2 dan B3 saja. B12 ni penting sangat tau, sebab antara fungsi B12 ialah:

  • memindahkan makanan yang kita makan ke dalam bentuk tenaga. Sangat penting juga untuk metabolisme badan kita.
  • Membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.
  • Penyerapan B12 lebih optimum bila diambil bersama-sama dengan vitamin B yang lain iaitu niasin, riboflavin, B6 dan magnesium.
  • Kekurangan B12 boleh akibatkan anemia (keletihan), lenguh dan kebas pada ibu yang mengandung.
B Complex Shaklee

B Complex Shaklee

 2.      Vitalea with iron formula

Vitalea ni nama lain dia ialah multivitamin. Ni bukan calang-calang vitamin tau, ada 28 jenis vitamin dan mineral penting dalam setiap tablet vitalea ni termasukla iron. Lain-lain vitamin dan mineral yang terdapat dalam multivitamin shaklee antaranya ialah vitamin A, D, E, C, B12, B9, zinc, kalsium, iodin, magnesium dan iron. Iron sangat penting bagi ibu mengandung kerana iron berfungsi untuk:

  • mengangkut oksigen ke seluruh bahagian badan termasuklah mensalurkan oksigen kepada bayi dalam kandungan melalui plasenta.
  • Iron penting untuk pembentukan sel darah merah yang baru bagi ibu dan bayi dalam kandungan.
  • Iron mula berkurang dalam badan apabila ibu kandungan ibu masuk trimester kedua dan ketiga kerana bayi makin membesar dan jumlah isipadu darah dalam badan makin meningkat. Jadi sekiranya iron dalam badan ibu tidak dibekalkan seperti yang sepatutnya, ibu mudah letih, lesu atau anemia. Lebih menakutkan lagi jika iron tidak dapat disalurkan kepada bayi sehingga menyebabkan bayi tidak dapat menerima oksigen seperti yang sepatutnya juga. Antara risiko pada bayi ialah lahir pra-matang dan bertubuh terlalu kecil.
Vitalea Shaklee

Vitalea Shaklee

3.      Vitamin C sustain released 500 mg.

Fungsi vitamin C ialah :

  • pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan kita.
  • Vitamin C membantu badan menghasilkan kolagen, protein dimana protein sangat diperlukan untuk kulit, tulang rawan, tendon, ligamen dan darah.
  • Vitamin C juga diperlukan untuk menyembuhkan luka, dan untuk membaiki dan mengekalkan tulang dan gigi. Banyak tu manfaat vitamin C ni.
  • Selain itu, vitamin C diperlukan untuk penyerapan iron dalam badan.
Vitamin C Shaklee

Vitamin C Shaklee

 4.      Osteomatrix with magnesium & vitamin D

Osteomatrix ialah satu pakej lengkap gabungan kalsium, magnesium, vitamin D, zink, fosforus dan mineral-mineral lain seperti boron dan manganese. Jumlah kalsium dalam 1 tablet osteomatrix shaklee ialah 250 mg. Untuk ibu mengandung sebanyak 1000 mg kalsium yang diperlukan setiap hari.  Kelebihan osteomatrix shaklee ialah seperti berikut:

  • kalsium sangat penting untuk pembinaan tulang yang kuat bagi ibu dan bayi dalam kandungan.
  • Boron pula ibarat simen yang menyambung tulang-tulang dalam tubuh kita.
  • Kekurangan kalsium menyebabkan ibu mengandung sakit gigi, sakit pinggang, lenguh dan rasa kebas kaki.
  • Kalsium diperlukan untuk penyerapan optimum vitamin B12 yang berfungsi mengawal sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah.
  • Gabungan kalsium dan vitamin C dapat membantu penyerapan yang lebih optima dalam badan kita.
  • Gabungan kalsium dan magsium boleh melembutkan najis dan boleh mengatasi masalah sembelit yang kerap berlaku pada ibu mengandung
  • Kalsium juga memerlukan vitamin D untuk penyerapan dan boleh mengurangkan migrain.
Osteomatrix Shaklee

Osteomatrix Shaklee

 5.      Omegaguard with fish oil

Omegaguard shaklee mempunyai gabungan 7 spektrum terbaik termasuk DHA, EPA dan ALA. Omegaguard shaklee bersumberkan omega-3. Omegaguard shaklee sangat istimewa kerana:

  • DHA dan EPA sangat penting untuk perkembangan otak dan mata bayi.
  • ALA pula boleh mengawal berat badan, merendahkan kolesterol, mengurangkan risiko sakit jantung dan memberi tenaga.
  • Omega-3 boleh juga mengurangkan eczema, alahan kulit, mecegah strok, kurangkan sakit sendi, serta mengurangkan keradangan dan bengkak .
  • Terdapat sebanyak 85% omega-3 dalam omegaguard shaklee ini.
Omegaguard Shaklee

Omegaguard Shaklee

6.      ESP – Energising Soy Protein

ESP merupakan sejenis protein soya non-gmo yang bermaksud protein soya ini bebas daripada pengubahsuaian secara genetik. Keistimewaan ESP Shaklee ialah:

  • Merupakan sumber protein soya terbaik kerana diprose menggunakan air dan bukan bahan kimia seperti kebanyakan jenama soya yang terdpat di pasaran.
  • Protein penting untuk pertumbuhan sel-sel baru dan juga diperlukan untuk membaiki tisu-tisu yang telah rosak dalam badan kita.
  • ESP mengandungi 22 jenis asid amino, dimana 9 daripadanya tidak dapat dihasilkan oleh badan kita dan kita perlu mengambilnya daripada sumber makanan.
  • ESP dapat membekalkan tenaga kepada ibu mengandung atau boleh dijadikan replacement meal contohnya sarapan pagi yang pantas.
ESP Shaklee

ESP Shaklee

Okay, selesai sudah penerangan tentang 6 produk untuk Set Mengandung Shaklee. Jom kita tengok harga Set Mengandung Shaklee ni pula ye:

Product
Size per bottle
Price (RM)
Lifetime
B-Complex with folic acid120 tablet53.754 months
Vitalea with iron120 tablet88.754 months
Vitamin C 180 tablet92.506 months
Osteomatrix with calcium120 tablet611-2 months (depend intake daily)
Omegaguard with fish oil90 softgel1361-2 months (depend intake daily)
ESP - protein850 g powder1501-2 months (depend intake daily)
Big total582

Sebenarnya 1 Set Mengandung Shaklee ini boleh tahan sepanjang 9 bulan kita mengandung jika pengambilan kita adakalanya terlupa atau termiss :)

Klik sini untuk daftar jadi ahli shaklee dengan hanya serendah RM65 dan terus dapat beli Set Mengandung Shaklee dengan harga yang lebih menjimatkan dan konsultasi percuma termasuk cara yang betul makan vitamin daripada kak kenari sepanjang anda mengandung :)

atau boleh klik di sini jika anda ingin membeli sendiri dan hubungi kak kenari untuk konsultasi dan cara makan.

Hubungi kak kenari sekarang :)

Tel:

0174556648

Emel:

kenariputih9727@gmail.com

 

 

Thank for sharing!

About The Author


Kak Kenari

♥ Jannah | Gelugor, Balik Pulau ♥ Working Mother & Wifey ♥ Love Breastfeeding & Healthy-Beauty Life ♥ Your Shaklee Independent Distributor (ID 910562) ♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 017-4556648 ♥ Email: kenariputih9727@gmail.com