Panduan Kecantikan

Betulke Vitamin C Shaklee Cerahkan Kulit

Category: Panduan Kecantikan Written by Kak Kenari / October 9, 2016
Vitamin C Shaklee

Vitamin C merupakan satu keperluan  badan pada zaman sekarang. Selain fungsinya yang dapat meneutralkan radikal bebas, vitamin C juga penting untuk kecantikan dalaman dan luaran. Sudah lumrah, wanita dan kecantikan seringkali dikaitkan. Ramai wanita yang sangat mengambil berat tentang penjagaan kulit.Tak perlu kita tengok jauh-jauh, lihat sahaja selebriti-selebriti di negara kita, mereka pon turut mengambil suplemen vitamin C untuk terus nampak awet muda walaupun usia mereka telah bertambah. 

Kak kenari sendiri pon telah amalkan makan vitamic C Shaklee sejak 4 tahun yang lalu. Vitamin C Shaklee ni bagi kak kenari antara yang best di pasaran. 1 botol mengandungi 180 biji dalam bentuk tablet. Harga pasaran ialah rm92.50. 1 tablet mengandungi 500 mg. Oleh sebab vitamin C ni sungguh mudah hilang daripada tubuh kita, jadi vitamin C Shaklee ni diformulakan sungguh special sebab menggunakan teknologi sustain released dimana setiap 1 jam 100 mg vitamin C akan dilepaskan dalam badan kita. Jadi, selama 5 jam kita akan sentiasa mendapat manfaat vitamin C ini. Biasa 1 jam kalau kita normal, kita bebas daripada penyakit, vitamin C yang tubuh kita perlukan sekitar 100-200 mg sahaja. Jadi bolehlah kita ambil 1 atau 2 tablet untuk 1x makan. Kalau demam boleh ambil lebih supaya tubuh badan kita mampu untuk melawan dan bertahan dengan virus dan bakteria yang menyerang tubuh.

Vitamin C ni banyak sangat manfaatnya. Antara yang sering juga dipersoalkan oleh ramai orang ialah betulke vitamin C mampu mencerahkan kulit? Macam produk putihkan kulit. Dulu kak kenari pon tertanya-tanya juga. Pada pendapat kak kenari itu hanya kata-kata penjual untuk mempromosikan produk jualan mereka. Tapi rupa-rupanya pendapat kak kenari tu salah sebenarnya. Sebenarnya, secara saintifik pon vitamin C memang boleh mencerahkan kulit. Mesti anda juga mahu tahu bagaimana cara vitamin C ini boleh putihkan kulit. Mari kak kenari jelaskan.

Satu kajian oleh saintis menemukan bahawa cara kulit kita menyeimbangkan antara kulit cerah (pheomelanin) dengan kulit gelap (eumelanin) bergantung kepada gluthathione, L-cystein dan enzim TYRP1.

Oleh kerana vitamin C terbukti dapat meningkatkan tahap gluthathione dalam darah jadi memang betul vitamin C dapat membantu mencerahkan warna kulit.

Best kan bila kita mengamalkan makan vitamin C sebagai gaya hidup sihat kita. Memiliki kulit yang cantik itu sudah terjamin untuk diri kita. Masalah radikal bebas yang setiap hari menyerang diri kita dapat kita atasi dengan keupayaan vitamin C yang merupakan antioksidan yang kuat yang boleh meneutralkan radikal bebas yang merosakkan kulit menyebabkan penuaan dan pigmentasi kulit gelap pada tubuh badan kita.

Selain itu, vitamin C dapat membantu mengelupas dan membuang sel kulit mati yang gelap di bahagian atas permukaan kulit bagi mendedahkan sel-sel kulit cerah di bahagian lapisan bawah kulit. Jika anda ambil vitamin C dan kulit anda kering serta mengelupas, anda jangan panik sekiranya ini berlaku pada wajah anda, pastikan anda minum banyak air bagi mencegah kulit mengalami dihidrasi.

Dan last yang paling best sebab vitamin C dapat menjadikan struktur kolagen semakin kuat dan permukaan kulit sentiasa tampak kenyal dan awet muda. Jadi, kalau anda takut nampak kertu, memang menjadi satu keperluan untuk kita mengambil vitamin C setiap hari tau. Tubuh badan kita tak dapat menghasilkan vitamin C jadi kita perlu mendapatkan vitamin C ini daripada sumber yang berkhasiat daripada makanan dan juga mengamalkan makan vitamin C shaklee.

6 ciri-ciri vitamin C seperti berikut  pasti menakutkan anda kalau anda masih degil tak mahu amalkan makan vitamin C shaklee.

  1. Vitamin C merupakan vitamin larut air. Jadi, jika diambil berlebihan, ianya tidak dapat disimpan di dalam badan sebaliknya dikumuhkan melalui air kencing.
  2. Vitamin C tidak dapat disimpan dalam badan selama-lamanya.
  3. Vitamin C sangat mudah hilang melalui aktiviti-aktiviti sel badan.
  4. Vitamin C yang dibekalkan pada tubuh pada dos yang tinggi tidak dapat diserap oleh badan sepenuhnya pada satu masa serentak. Tubuh badan hanya menyerap Vitamin C yang hanya diperlukan pada waktu itu. Selebihnya akan dikumuhkan dan dikeluarkan melalui air kencing.
  5. Vitamin C tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita. Jadi, ianya perlu didapatkan daripada sumber makanan yang berkhasiat daripada luar dan mengamalkan makan vitamin C shaklee.
  6. Vitamin C menyumbang kepada pembentukan kolagen oleh sel-sel dimana mereka bergabung bersama dan membentuk lapisan pertahanan tisu.Tisu memainkan peranan penting dalam menyokong organ-organ dan pembaikan apabila rosak. Kolagen menyokong tisu untuk menyambung tendon, ligamen, kulit, tulang, gigi, tulang rawan, saluran darah, dan banyak bahagian-bahagian badan yang lain. Ini menunjukkan manfaat yang besar fungsi tubuh bila  vitamin C ini sentiasa dibekalkan.

Jadi, sekarang anda sudah tahu  ciri-ciri vitamin C ini. Anda nak order vitamin C shaklee, hubungi kak kenari sekarang. Atau boleh klik button di bawah. Setiap pembelian akan mendapat konsultansi dan cara makan serta special tip gaya hidup sihat.

Esell
Klik untuk membeli Vitamin C Shaklee

Vitamin C Shaklee

Tel:

0174556648 (Kenari Putih)

Emel: kenariputih9727@gmail.com

 

 

Thank for sharing!

About The Author


Kak Kenari

♥ Jannah | Gelugor, Balik Pulau ♥ Working Mother & Wifey ♥ Love Breastfeeding & Healthy-Beauty Life ♥ Your Shaklee Independent Distributor (ID 910562) ♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 017-4556648 ♥ Email: kenariputih9727@gmail.com