Panduan Kecantikan

Radikal Bebas, Vitamin C Shaklee dan Antioksidan

Category: Panduan Kecantikan Written by Kak Kenari / October 2, 2016
vitamin-c-shaklee

Ok kali ni topik kak kenari ialah radikal bebas. Selain radikal bebas, kak kenari akan cerita juga mengenai kepentingan vitamin C. Vitamin pilihan kak kenari vitamin C shaklee. Dan lagi satu pasal antioksidan. Kitaran hidup yang sihat pada zaman sekarang ni, ketiga-tiga ni, iaitu radikal bebas, vitamin C dan antioksidan ni saling berkaitan tau antara satu sama lain.

Apa itu radikal bebas? Radikal bebas ialah spesis kimia yang tak ada pasangan dalam orbit paling luar. Ciri-ciri radikal bebas seperti berikut:

  • Sangat tidak stabil, spesis kimia yang sangat reaktif
  • Menyerang dan mencuri hak sel yang lain untuk melengkapkan diri mereka sendiri
  • Mereka memulakan tindak balas berantai dimana molekul yang bertindak balas dengan radikal bebas akan bertukar menjadi radikal bebas juga

Badan kita terdedah kepada radikal bebas yang terdapat dalam alam sekitar. Selain itu, radikal bebas boleh dibentuk melalui proses semulajadi fisiologi manusia. Tubuh manusia terdiri daripada pelbagai jenis sel. Sel pula terdiri daripada pelbagai jenis molekul dan atom yang mengandungi proton, neutron dan elektron. Radikal bebas dihasilkan semasa pelbagai aktiviti metabolik dijalankan dalam tubuh kita. Selain daripada faktor dalaman tubuh badan, sumber-sumber radikal bebas juga datang daripada faktor luaran seperti makanan ringan (junk food), minuman alkohol, asap rokok, penyembur racun dan pencemaran udara. Jadi penting untuk kita mengamalkan gaya hidup sihat setiap masa agar tahap kesihatan kita sentiasa sihat dan tidak mudah diserang oleh radikal bebas ini.

Bagaimana mengelakkan serangan radikal bebas ini? Pastinya dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. 5 langkah pencegahan berikut boleh diamalkan supaya tahap kesihatan kita sentiasa pada tahap yang baik dan tidak mudah diserang oleh radikal bebas.

  1. Pastikan tempat tinggal iaitu rumah kita sentiasa bersih. Jika rumah kotor, bakal mengundang habitat-habitat liar seperti nyamuk aedes, tikus, ular, cacing dan burung gagak.
  2. Amalkan makanan-makanan daripada sumber alam semulajadi seperti ulam-ulaman, buah-buahan yang kaya dengan zat dan nutrisi yang menjadi makanan kepada bakteria baik dalam badan kita.
  3. Elakkan makanan yang berproses seperti makanan-makanan ringan yang mengandungi tinggi gula seperti keropok twisties, cheezels dan seumpamanya. Makanan ini bukan sahaja tidak sihat malah turut mempengaruhi perkembangan anak-anak kita terutamanya sifat mereka yang cenderung menjadi agresif. Begitu juga dengan minuman segera yang berperisa seperti coca-cola, air kotak contohnya milo dan seumpanya lagi.
  4. Mengamalkan aktiviti riadah apabila berkesempatan. Biasanya aktiviti riadah ini boleh dilakukan pada hujung minggu atau pada waktu petang. Contohnya bawa ahli keluarga kita ke tempat-tempat terbuka dan lapang untuk menikmati alam ciptaan tuhan dan menghirup udara yang segar. Pilihlah tempat-tempat yang memang dijamin kebersihannya. Jangan pula kita kunjungi tempat-tempat yang kotor.
  5. Amalkan vitamin C sebanyak 1000 mg sehari. Vitamin C dapat meningkatkan sistem imun badan. Vitamin C berperanan sebagai antioksidan yang bertindak meneutralkan radikal-radikal bebas yang berbahaya dan boleh merosakkan kulit serta organ-organ penting dalam badan.

Ok, sekarang anda nampak bukan perkaitan radikal bebas, vitamin C dan antioksidan. Vitamin C memang satu keperluan pada zaman sekarang sebab oksigen yang kita sedut hari-hari tu pon turut menghasilkan radikal bebas apabila melalui proses metabolisma dalam tubuh kita. Jadi anda macam mana tak seram ke dengan radikal bebas ni? Sudahkah anda ambil perlindungan antioksidan anda sendiri? Kak kenari cadangkan anda ikut 5 langkah pencegahan yang kak kenari senaraikan seperti diatas termasuklah ambil vitamin C sebanyak 1000 mg sehari. Jadi jom order vitamin C shaklee sekarang. :)

Esell Klik untuk membeli Vitamin C Shaklee. (1 botol vitamin C mengandungi 180 tablet. Harga pasaran rm92.50. 1 tablet mengandungi 500 mg.).  Jangan segan ya hubungi kak kenari kembali untuk mendapatkan cara makan yang betul dan tip-tip gaya hidup sihat yang lebih banyak lagi. :)

Tel:

0174556648 (Kenari Putih)

Emel: kenariputih9727@gmail.com

Thank for sharing!

About The Author


Kak Kenari

♥ Jannah | Gelugor, Balik Pulau ♥ Working Mother & Wifey ♥ Love Breastfeeding & Healthy-Beauty Life ♥ Your Shaklee Independent Distributor (ID 910562) ♥ SMS/WhatsApp (preferred) : 017-4556648 ♥ Email: kenariputih9727@gmail.com